PH1 (primaire hyperoxalurie, type 1)

PH1 (primaire hyperoxalurie, type 1)

Ook dit jaar is er weer van een grote groep dieren monsters verzameld om te testen op PH1. Gelukkig zijn er, wederom, geen “lijders” gevonden van deze erfelijke nierziekte. Het percentage “dragers” zakt ook gestaag. Dit gaat in lijn met de verwachting en het advies van het bestuur om geen “drager” X “drager” te paren, en “lijders” voor de fokkerij uit te sluiten in verband met dierwelzijn.

De meeste dekrammen die dit seizoen zullen worden ingezet zijn “vrije” rammen. Een enkele in te zetten dekram zal “drager” zijn. Zolang deze “drager” rammen gepaard worden aan “vrije” ooien zal dit op geen enkele wijze schadelijk zijn voor het welzijn van de (toekomstige) dieren. In tegendeel, hierdoor zal de genetische diversiteit zo groot mogelijk blijven en wordt er voorkomen dat het ras door een genetische flessenhals gaat.

In de rammencirkel zien we dat de meeste jonge dekrammen al naar de nieuwe eigenaars zijn verhuisd. Een groot voordeel van zo een rammencirkel is dat er van veel verschillende fokkers van onze stamboekvereniging fokdieren worden ingezet. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat enkele populaire rammen veel nakomelingen krijgen. De rammencirkel draagt dus enorm bij aan het in stand houden van de grote genetische diversiteit. Dit, in combinatie met onder andere het niet drastisch uitselecteren van “dragers” zal ervoor zorgen dat de zwartblespopulatie gezond blijft.