Ras

Rasomschrijving van de zwartbles

AFTEKENING de wol van de zwartbles is zwart, bruin of grijs afhankelijk van de leeftijd. De schapenkop heeft een witte bles. Er is aan minimaal de twee achterbenen rondom witte sokjes (niet te hoog oplopend) De punt van de staart is wit.
Het voorkomen van een befje is voor zwartbles ooien een keuze. Echter wel van een bescheiden afmeting. Voor zwartbles rammen is een bef niet toegestaan.
Losse witte of grijze vlekken zijn ook niet toegestaan.

Het TYPE is een wat hoogbenig en goed ontwikkeld schaap met gepaste bespierdheid. Het dier is gerekt met een opgeheven hals en houding en een wat flauwe ruglijn.

De sprekende schapen KOP is ongehoornd, wat lang en smal en heeft een gebogen neuslijn, het liefst met een donkere neusspiegel. Zwartbles oren zijn groot en horizontaal geplaatst.

De HALS is lang met opgeheven houding.

De SCHOUDERS sluiten, met een geleidelijke overgang, goed aan op de romp.

De RUG kan een wat week aandoende bovenlijn te zien geven, dit komt door de opgeheven hals en kop, door de lengte van de rug en de aansluiting van de lendenen met het kruis.

De ROMP met een passende bespierdheid, is wigvormig en rondribbig met een goede aansluiting van voor- en achterhand, zodat geen twee- of driedeling te zien is.

De STAART heeft een lengte tot aan de hak en is bewold.

De BENEN van de zwartbles zijn hard en droog, sterk en gespierd en bij voorkeur met donkere hoefjes.

De ONTWIKKELING is een combinatie van hoogte, lengte en inhoud.

De WORPGROOTTE, volwassen zwartbles ooien minimaal 2 lammeren, de melkproductie is in het algemeen ruimschoots voldoende.