Ramlam bespreekdag 2021

Op zaterdag 10 juli, een prachtige zonnige dag, naar Oudega gereden voor de ramlam bespreekdag. Naast het huis van Fokeltsje en Wiepke is de parkeerplaats van de voetbalvereniging waar we de auto mochten neerzetten. In een groenstrookje en naast de heg, mooi in de schaduw, hadden zij 5 hokjes opgebouwd met in 4 hokjes een jonge ram en in het  5e twee jonge ooien.

Ook de tuintafel was er heen gesleept met potten koffie, thee en iets lekkers. Toen iedereen was aangekomen, we waren met 15, en voorzien van een natje en droogje konden we beginnen.

Wiepke heette ons welkom en legde samen met Rients Wildeboer uit wat we gingen doen. We kregen een beoordelingslijst waar we eerst op de achterkant moesten aangeven in welke volgorde de ram die we het meest geschikt zouden vinden voor één van de ooien.

Vervolgens werden de keuzes besproken.

Rients bleef benadrukken dat de keuzes niet fout zijn omdat ieder zijn of haar eigen voorkeur heeft in wat men wil zien in het koppel.

Hij legde uit hoe je de zwakke kanten van je ooien kunt verbeteren in de keuze van de ram. En dat je moet leren om door de aftekening heen te kijken. De dieren zijn immers gekeurd. De bouw, sterke en zwakke kanten leren ontdekken van je koppel en daar een passende ram bijzoeken.

Wiepke deelde een kopie van een boekje uit waarop het skelet, de ideale bouw en de fouten werd uitgelegd door middel van tekeningen. En toen de beoordelingslijst invullend aan de bak. Wat zie je? Ook nu bleven Wiepke en Rients de verschillen uitleggen en hoe je kunt  verbeteren.

Ondertussen kroop de kleine Martsje lekker tussen de deelnemers rond. Na nog een bakje koffie werd de ochtend door Wiepke afgesloten.

Thuis gekomen en terugkijkend op gezellige ochtend merk ik dat ik veel geleerd heb.

Wat een kennis bij Wiepke en Rients en wat een gedrevenheid om deze te delen!

Nog maar even op het hekje leunend naar mijn eigen koppeltje kijken.

Diaan van der Leelie