Leer- en studiedag 2021

Op zaterdag 4 september werd door het bestuur van de zwartbles-fokkersgroep een leer studiedag georganiseerd voor leden en donateurs.

Nadat we om 11 uur gearriveerd waren, was er even tijd om kennis te maken met de mede clubleden, waarvan het gros van de zwartbles-fokkersgroep bestaat uit leden die voor de hobby een klein koppeltje zwartbles schapen hebben.

Even na 11 uur een lezing over een schapenziekte, genaamd “Het Bloed”, door Maaike Rölint, een studente aan de faculteit diergeneeskunde van de universiteit in Utrecht.

Het Bloed, ook wel weeldeziekte genoemd, is een ziekte die over het algemeen vrij snel tot de dood leidt, doordat de hersenen, longen, of het darmstelsel aangetast worden.

Het Bloed treedt vaak op bij schapen die over ruime voeding beschikken en dus in prima conditie zijn.

Na de lunch is de leer studiedag afgesloten met een bezoek aan de praktijkboerderij, opgedeeld in drie afdelingen: Varkens, Koeien en Schapen.

De afdeling Schapen is bezig om een koppel zwartbles schapen te fokken door vanuit Swifter voorouders ieder jaar meer zwartbles bloed te fokken met als doel uiteindelijk stamboekwaardige zwartbles schapen te fokken. Het was duidelijk te zien hoe de kenmerkende eigenschappen van de zwartbles over de generaties heen de overhand nemen.

Al met al een leuke en leerzame dag en voor ons heel bijzonder om kennis te maken met de andere clubleden met dezelfde passie voor de zwartbles.

Met vriendelijke groet,

Henk en Miranda van den Belt.