Leer- en studiedag 2020

Deze dag had de zwartbles-fokkersgroep haar leer- en studiedag bij ons in de schaapskooi.

Vanwege de corona onder aangepaste omstandigheden en een kleinere groep.
Om 10.00 begonnen we de dag met een kop koffie/ thee en een stuk appeltaart. Ondertussen gaf Wiepke een korte uitleg van de dag inhoud.
Waarna ik het een en ander vertelde over Stad & Natuur Almere, haar doelstelling en werk met schapen. Gevolgd door een ronde langs de rassen schapen en geiten, met de bijbehorende uitleg waarom we voor het betreffende ras gekozen hebben. Uiteraard ook langs bij de Zwartblessen. In de schaapskooi nog een uitleg over het pand welke onder architectuur gebouwd is en wat de voor- en nadelen zijn van de vorm. Ook een uitleg over de wol verwerking en een blik op de wol-machines. Annemarie vertelde, buiten bij de Zwartblessen, over de ras-aftekening en eisen voor opname in het stamboek, registerboek of hulpboek. Plaats genomen aan de lange tafels, 1,5 meter afstand, presenteerde Wiepke het jubileum tegeltje van de fokkersgroep. Een prent van een rastypische ooi vanaf een oude foto met een mooie bonte lijst. Waarna het tijd is voor een lekkere lunch verzorgd door onze buren “Het Eksternest”, een theehuis van een zorginstelling. De middag stond in het teken van de bouw van het schaap. Wat is “vol”, wat wordt bedoelt met “diep”, “lang” of “kortbenig”? Een serie platen met vele foto’s en bijbehorende uitleg van Eduard Lahaye, gaf inzicht in het kijken naar de bouw van een schaap. Belangrijkste punten, is het dier in verhouding en wat zijn belangrijke punten voor de rasvereniging en wat voor jezelf.
Na het serieuze denken tijd voor een loting, Wiepke stelde twee lammeren ter beschikking. Verrast was ik bij het uitpakken van een speelgoed varkentje met een roze strikje, goed voor een ooilam. 😊 Wiepke was de gelukkige voor een ramlam, Annemarie bood aan om er één van hen ter beschikking te stellen.

De dag sluiten we af met een kop koffie/thee. Het was leuk om kennis te maken met andere fokkers en de aanwezige kennis en ervaringen uit te wisselen.

Als nieuw lid voelen we ons geaccepteerd en verwelkomd, dank hiervoor.

Anita