Lammetjesdag 2018

De lammetjesdag in Stiens.

Op 22-04-2018 hebben we ons als stamboek weer eens van onze beste kant laten zien.
We hebben in het kader van “Friesland Culturele Hoofdstad van Europa” een lammetjesdag georganiseerd en de Zwartbles als levend cultureel erfgoed gepromoot.
Antje en Wiepke hebben een beste dag georganiseerd en de opkomst was buitengewoon goed.
Er was vooraf in de plaatselijke krant reclame gemaakt én de weergoden werkten ook mee. En zo kon het zijn dat vanaf 10:00 uur een constante stroom van belangstellenden de oprit van de boerderij van Antje en Klaas op kwam. We hadden ook heel wat te bieden. Een lammetjesdag trekt natuurlijk altijd veel ouders met jonge kinderen. Maar er waren ook veel geïnteresseerden voor de diverse activiteiten.
Zo was er een mandenvlechter die eendenkorven maakte en verkocht. Voor de liefhebber was er ook gerookte paling en worst. Een schilderes die dieren op allerlei houten voorwerpen schilderde. Er werden workshops weven en spinnen gegeven. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen stond met een stand met 2 mensen uitleg te geven over ons levend cultureel erfgoed.
De jongsten mochten zich laten schminken en zij konden lekker knutselen: schaapjes maken van karton en wol. De kinderen konden zich ook uitleven op het lucht (kussen)kasteel. Natuurlijk vallen spelende kinderen een keer… dat kon met een mooie kinderpleister gelukkig snel verholpen worden. Voor de inwendige mens was er een snackkar. Een van de mooiste dingen was de gezelligheid die zich van de vrijwilligers en bezoekers meester maakte. Er liep zelfs een onherkenbare zwartbles tussen het publiek. Door de ruime opzet van de stands op het erf was er voor alle mensen ruimte genoeg. Als promotie van het Zwartblesschaap was er aan de ingang een stand met foldermateriaal, verkoop van promotie artikelen en een goed gesprek. Verder was er een kleine foto tentoonstelling met een unieke foto van de aller eerste zwartbles ooi van de kudde van de familie Van der Burg / Wildeboer. Ter afsluiting van de dag zijn lammeren geïnspecteerd en opgenomen in het stamboek. Tenslotte is door Rients een bespreking gehouden om de verschillen in bouw van een paar lammeren aan de toehoorders duidelijk te maken. Je weet wel zo’n vraag en antwoord spel waardoor iedereen aan het kijken en aan het denken gezet wordt.
Een blije en mooie dag met belangstelling van alle kanten. Een aantal mensen waren echt geïnspireerd om lid te worden… dat zien we natuurlijk graag. Alle mensen die dit georganiseerd hebben machtig veel dank…. Alle mensen die meegewerkt hebben… bedankt, t’was fabuleus.

Eduard Lahaye