Leer- en studiedag 2018

Een dag waar je energie van krijgt!

Terugkijkend vraag je je af, waar lag dat aan?? Het mooie weer, de mooie omgeving, dat je lekker met poep kon spelen of de Yoga ruimte die we mochten gebruiken? Lag het aan de heerlijke lunch of de goddelijke appeltaart met slagroom? Zaterdag 15-9 was onze leer- en studiedag bij de Wim en Marjolein Lexmond. Het hoofdonderwerp was mestonderzoek. Zoals gezegd een heerlijke dag die in de aanloop al bijzonder was.
De voorpret:
• We vinden Judith van Andel* bereid om de inleiding te geven én ons de praktische uitvoering te leren
• Er hebben zich zoveel mensen ingeschreven, die nog maar sinds kort bij het stamboek zijn, dat we naamkaartjes gebruikt hebben.
• Verschillende leden hebben een microscoop aangeschaft om later zelf mestonderzoek te gaan doen.
• Wim dreigt de appeltaarten zelf te gaan bakken.
• Mensen van buiten ons stamboek willen ook meedoen. Wat natuurlijk kan.

De leer- en studiedag zelf:
De zaalopstelling is gemaakt, Judith is er al en de deelnemers verzamelen zich in de Yoga ruimte. Onder het genot van koffie, thee en geweldig lekkere appeltaart (er gaan niets boven zelf gebakken!) wordt er bijgepraat en veel kennisgemaakt.
De inleiding gaat over de beheersing van wormbesmetting (niet uitroeien van wormen) met behulp van duurzame wormbestrijding. Duurzame wormbestrijding kenmerkt zich door:
• Preventie (omweiden , selectie)
• Monitoring (zelf waarnemen en mestonderzoek)
• Ontwormen (Alleen als het nodig is op het juiste moment met de juiste middelen en bij de juiste dieren)

Voor het zelf uitvoeren van het mestonderzoek hadden veel leden verse mest meegenomen. Een zeer levendig deel van de lezing… hoera we hebben een Nematodirus (de dikke Engelsman) gevonden!!
Het gaat te ver om de hele lezing hier te herhalen.
Bij de starterskit voor mestonderzoek, die bij Judith te koop is, zit een naslagwerk “wormen bij schapen en geiten”. Als je zelf ook wil beginnen is dit een aanrader! Dit boekje is ook los verkrijgbaar. Zie de website van Judith https://www.provinos.nl.
Na de overvloedige lunch heeft Wim een lezing gehouden over fermenteren van biomassa, PLA een kunststof dat goed kan verteren en energie terugwinning.
Tenslotte zijn we naar de schapen van Wim en Marjolein gaan kijken. Een mooie koppel in ontwikkeling.
Er zijn, geloof ik, nog een paar dieren van eigenaar gewisseld! Daar bij de schapen heeft de voorzitter onze dank voor de gastvrijheid van Wim en Marjolein uitgesproken en na de overhandiging van een klein aandenken de dag afgesloten.

Sommige dagen:
Sommige dagen geven energie. Ik ben er nu achter beste mensen waar dat aan ligt….het waren jullie!! Jullie hart voorde Zwartbles, enthousiasme en interesse maakte het een feest. Geef mij maar meer van dit soort dagen, het smaakt naar meer.

* Hieronder een introductie van Judith van Andel en Philippe van der Grinten over hun bijzondere levenspad en hun manier om het welzijn van mens, milieu en gemeenschap in evenwicht te brengen met financieel-economische aspecten. Van hun website https://www.provinos.nl. Op deze website is veel goede informatie te vinden.

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen.
Na onze studie zijn wij gezamenlijk vertrokken voor een buitenlandse ervaring die uiteindelijk tien jaar duurde. We werkten opeenvolgend in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia. Onze werkzaamheden bestonden daar meestal uit het begeleiden van kleinschalige projecten op het platteland op het gebied van veegezondheid en kleinveehouderij, zoals kippen, varkens, schapen en geiten.
Eenmaal terug in Nederland waren we bijna tien jaar (van 2001 tot 2011) mede-eigenaar van Landschapsbeheer de Wassum, met als belangrijkste activiteit de inzet van schapen in natuurbeheer. Judith specialiseerde zich vooral in de gezondheidszorg van schapen binnen deze vorm van veehouderij, inclusief het scannen op meerlingdracht, bijkomende wettelijke regelgeving en zoönosen. Philippe nam daarbij vooral het management van het bedrijf op zich met ruim 2000 ooien in het landschapsbeheer in Zuid- en Midden-Nederland.

Sinds vijf jaar werken we met z’n tweeën in Provinos. Met het begeleiden van onze abonnees kunnen we onze ervaring hierin delen en uitbreiden. Daarnaast willen we graag een bijdrage leveren aan de transitie naar een meer natuurlijke en regeneratieve landbouw, veeteelt en voedselproductie. Bodem en bodemgezondheid zijn een heel belangrijk startpunt om ook de mens, dier en planeet gezond te maken en te houden. We zijn ervan overtuigd dat Effectieve Micro-Organismen (EM) en Bokashi hierin een hele sterke en mooie rol kunnen vervullen met het opkrikken van de bodem-organische stof en het verhogen van de weerbaarheid van bodem, plant, dier en mens.

Eduard