Leer- en studiedag 2017

Zaterdag 9 september 2017 was onze leer- en studiedag en daar probeer ik jullie iets over te vertellen.

Het is `s morgens zes uur en de wekker gaat af, we moeten eruit! Onze dieren moeten eerst nog verzorgd worden, onze Floris mag mee. We hebben er zin in, het wordt een lange dag met een leuk programma. We zullen samenkomen op de manege in Cruquius waar Leo en Evelien hun paard en ook hun schapen hebben staan. Ik vind dit extra leuk, want mijn liefde voor paarden gaat nooit over en ik heb dubbel genoten. De heenreis was helaas erg regenachtig en best wel lang, bijna tweeënhalf uur, de Tomtom was beslist nodig.

We werden heel hartelijk ontvangen door Leo en Evelien, heel lekker met koffie en taart. Wat een mooi stel schapen heeft Leo, Rients was er jammer genoeg niet om zijn dieren te beoordelen, maar onder de aanwezigen was er genoeg kennis aanwezig. De zwartblessen liepen samen met een koppel Texelaars van de manege-eigenaresse en zo konden we ook mooi de duidelijke verschillen zien en bespreken. We zochten allemaal onze favoriete ram en ooi uit en dat bespraken we met elkaar, Wiepke zocht een mooie jonge ram naar zijn zin uit en nam die `s avonds mee naar Friesland. Het leek wel of onze Floris weer herkenning kreeg: hij stond op een gegeven moment lekker te neuzen met een schaap en gaf haar een lik over de neus.

Een eindje verderop langs de dijk stond de ram van Leo, ook weer samen met een Texelaarram, een verdraagzaam stel. Wat een lief dier en omdat Leo de jonge ooien nog niet laat dekken mag hij z`n werk bij de oudere dieren straks nog één keer doen en ik heb zelfs gehoord dat hij daarna als hamel mag blijven.

De lunch in de kantine was zo goed en lekker verzorgd door Evelien, helaas moesten we een beetje haasten want in Noordwijk wachtte de schaapsherder met zijn border-collies op ons. Op weg naar Noordwijk stopte de Tomtom met zijn informatie en dat was een ramp. Met veel vragen en omrijden door wegafsluitingen zijn we er uiteindelijk toch gekomen. We waren uiteraard niet zo heel blij, maar dat was gauw over, want wat hebben we een mooi hondenwerk gezien. De schaapsherder vertelde veel over het hoeden van de kudde met behulp van twee border-collies. We zagen een demonstratie met een zeer jonge hond van een jaar, echt super zoals zo`n dier kan werken.

Toen nog weer terug naar de manege, begeleid door Evelien, voor een korte bestuursvergadering. Fokeltsje en ik hebben heerlijk buiten in de zon gezeten, want die scheen `s middags uitbundig!

Het was een superdag, Leo en Evelien heel erg bedankt!!

Met hartelijke groet,

Tilly van Eijkern, Beilen