Clubdag 2016

Zaterdag 11 juni 2016

We moesten al vroeg uit de veren voor de jaarlijkse clubdag van de zwartbles-fokkersgroep. Dit keer in het mooie Limburgse land bij onze secretaris en penningmeester Annemarie en Eduard thuis. Het zonnetje scheen volop, zodat we bijna het gevoel kregen op vakantie te gaan zodra we Utrecht voorbij waren. De ontvangst in America was allerhartelijkst. Uiteraard kon de echte Limburgse vlaai bij de koffie niet ontbreken. Daar maakten we kennis met andere leden van de zwartbles-fokkersgroep en hun partners. Annemarie en Eduard hadden in de voortuin een paar mooie zwartblessen van uiteenlopende leeftijden staan. Gewapend met een schetsblok moest ieder voor zich de lammeren beoordelen of tekenen. Na een woord van welkom van onze vice-voorzitter werd de clubdag officieel geopend. Het eerste onderdeel op het programma (het tweede als u de koffie en taart ook meerekent) was het ‘klassikaal’ beoordelen en bespreken van de schapen. Dit werd op enthousiaste wijze begeleid door Rients. Heel interessant om alle schapen van top tot teen te beoordelen op de kenmerken waar de zwartbles-fokkersgroep voor staat. Je merkt dat binnen de groep op sommige punten wat verschillend werd gedacht.

Maar daarom des te belangrijker om dit te bespreken. We leren van Rients en Eduard waar we op moeten letten bij de nek-aanzet, stand van de poten, de rug en de vorm de romp. Dit alles in een losse, ongedwongen sfeer, waarbij er veel ruimte was voor vragen stellen en discussie. Van de kleine lammeren naar de oudere ooien en als laatste nog een mooie grote ram beoordeeld. Door je eigen schapen met een objectieve blik te beoordelen, kun je leren welke punten je kan verbeteren bij het fokken en kun je hier wellicht rekening mee houden met de keuze van de ram. Toen was het weer tijd voor een bakkie koffie waarbij Eduard ons een korte presentatie gaf over de mooie stenen die hij verzamelt.

Voor de middag stond een huifkar tocht gepland, die ons door het mooie landschap van de Limburgse Peel zou rijden. Vooraf namen we alvast afscheid van Wim en zijn vrouw die helaas niet meegingen met de tocht. Heerlijk door de bossen en prachtige natuur. Er wordt gezellig nagebabbeld over de ochtend en Eduard vertelt wat ins en outs over de omgeving. Een heerlijke lunch wordt geserveerd in de huifkar. Prima verzorgd!

Onderweg stoppen we nog even bij een schaapskudde, met ook Nederlandse landgeiten op de heide. (We blijven immers wel schapen liefhebbers natuurlijk.) Na zo’n anderhalf uur zijn we weer op het beginpunt. We danken Annemarie en Eduard hartelijk voor de organisatie en de leuke dag. Nemen afscheid van de overige clubleden en vertrekken weer huiswaarts. We hebben al weer zin in volgend jaar!

Leo Welter