Clubdag 2018

Clubdag 2018 te Stiens

Waren we met de lammetjesdag in april al hartelijk welkom op de boerderij van Klaas en Antje van der Burg – Wildeboer, ook de clubdag van onze vereniging mocht plaatsvinden bij hen op het erf, wat natuurlijk super is!
Bij het oplopen van de oprit stond Rients Wildeboer ons al op te wachten bij
een drietal ramlammeren met voor ons allen de opdracht om van de ram die in onze ogen de mooiste was , het nummer te onthouden, de ramlammeren hadden de nrs 11 ,12 en 14 om en een ieder koos zijn of haar favoriet, na wat handen schudden en bijpraten gingen we op de deel in de boerderij met z`n allen aan de koffie waarna Antje met ons de rasomschrijving van de zwartbles doornam, inclusief de mogelijke afwijkingen die kunnen voorkomen.

Ook vertelde Antje dat de basis voor beide zwartblesstamboeken was gelegd aan de keukentafel van de familie Wildeboer, zij was hiervoor in de (niet altijd goed leesbare) papieren van haar pake gedoken, en ook de eerste notulen van die bijeenkomst konden wij allemaal even doorlezen.
Daarna was het tijd om de benen even te strekken en gingen we naar de drie jongen rammen toe, na de vraag van Rients om de vinger op te steken als jouw favoriete ram zijn nummer werd genoemd bleek ram nummer 11 de meeste aanhangers te hebben op zeer kleine afstand gevolgd door nummer 14. Rients besprak op deskundige wijze de onderdelen van het skelet van elk dier en de invloed daarvan op andere onderdelen, termen als te veel hak (te kromme achterpoten) of te weinig hak ( te steile achterpoten) passeerden de revue en ook de wol en de vorm van de kop werden besproken, en natuurlijk de door ons zo gewenste wigvorm ( zowel van op zij gezien, als van bovenop) ook de moeders en de vader van de lammeren werden in het verhaal betrokken en de zichtbare invloed van hen op hun nakomelingen.

Daarna was het tijd voor broodjes en heerlijke soep en kon er weer even bij- en nagepraat worden met elkaar want dat is bij onze zwartbles-fokkersgroep ook heel belangrijk! Na de pauze gaf Kees Ottema ons een korte cursus schaapscheren, een hobby van hem die hij naast zijn werk als docent met veel voldoening en vakkundigheid beoefend, enkele ( op het oog) simpele handelingen maken het scheren een stuk makkelijker zo liet Kees zien, ook de zware overjarige ram van Klaas en Antje gaf zich na een kort verzet over aan de scheermeester en zijn apparaat, de schapen waren in januari nog geschoren en hadden dus nog niet een dik pak wol, maar het was toch verbluffend hoe snel Kees ze uit de jas hielp, zonder kleerscheuren.

Hierna dronken we gezamenlijk nog een kop koffie en werd er nagepraat en vooruit gekeken naar de volgende bijeenkomst, de leer – en studiedag die wat centraler in het land zal worden gehouden, ramlam nummer 11 vertrok naar Foxwolde waar hij bij de schapen van René Buiter zijn kunsten mag vertonen dit najaar, René houd niet van slingerapen zoals hij zelf zei, waarmee hij wil aangeven dat het zwaarder type waar wij ook van houden zijn voorkeur heeft. We kunnen met z`n allen terugkijken op een zeer geslaagde clubdag en bedanken natuurlijk een ieder die zich voor deze dag heeft ingezet, met in het bijzonder Klaas en Antje voor zoveel gastvrijheid dit jaar !!

André Otten

Klik op de foto`s om de afbeelding groter te maken